Världen är stor även inom nanoteknik

Grafen är väldigt tunt. Endast ett lager av kolatomer som breder ut sig i ett enda plan. Mer nanomaterial än så kan man knappast få. Och ändå vilar världens förhoppningar på axlarna av det atomtjocka skiktet efter att materialet resulterade i nobelpriset i fysik 2010. I Europa seglar grafenskeppet för full flagg med hjälp av en miljard euro i forskningsfinansiering. I hamnen långt bortom horisonten ska materialet användas dagligen av oss medborgare. I Sverige har grafen blivit antagen som ett av elva strategiska innovationsområden.

Med så många och olika unika egenskaper så är förväntningarna stora. Hur kan ett enda material uppfylla förhoppningarna om teknik med förbättrad prestanda och fler användningsområden mot vad vi har idag? Ensam är stark?

Nej, det räcker inte ens att vara världens starkaste material. Grafen är bara ett av flera nanomaterial. Redan nu förutspår nobelprisforskarna och andra forskare att kombinationer av nanomaterial – med varje enskilt material i ett enda lager – kommer att arbeta tillsammans.

_J0A6682_13_1_web

Det är en börda att bära framtiden på sina axlar och samtidigt bidra till att lösa den enorma klimatutmaning som vi befinner oss i. Världen och utmaningarna delar vi människor och nya material tillsammans med växter och djur. Världen är stor, och vacker, hur enfaldigt vi människor än påverkar den.

_J0A7583_14

Advertisements

About mikaelsyvajarvi

Att stanna upp, betrakta och uppleva | www.bildsinne.se
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s