Motionera utan grafen

Forskning med kommersialiseringspotential är en intressant men knepig aktivitet. Det är svårt att avgöra när det är dags för en industri att satsa. Det kan vara för tidigt, eller för sent. Eller rätt i tid. Vi vet alla att tid är viktigt. Vare sig det gäller att utnyttja den eller att njuta av den. Eller varför inte att kombinera att utnyttja både tid och njutning.

Idag finns bara ett svenskt företag med en produkt baserad på grafen. Den svenska grafenagendan som kom igång förra året siktar på att inom ett par år ha ett tiotal företag som börjat satsa rejält och utveckla tillämpningar baserat på grafen. Förhoppningen är att ett par företag kanske till och med har introducerat ett par svenska grafenprodukter på marknaden.

Idag kan den motionärsintresserade köpa ett tennisracket med grafen. Genom att tillföra grafenflagor så blir det lite ändring i vikt och styrkefördelning. Det kanske räcker för att bli lite bättre tennisspelare. Men å andra sidan kan ett gammaldags racket ge oss vardagsmotionärer mer motion. Jag funderar på att om jag nu skulle ha ett bra grafenracket, skulle jag i så fall behöva tillbringa längre tid på tennisbanan för att få samma utväxling av träningen? Men eftersom jag ofta hellre njuter av tiden istället för att motionera så kommer jag inte att få svar på den tanken.

_J0A1716_13_web

Att njuta av tid ger oplanerade tankar som dyker upp. Vilka produkter kommer härnäst? Som får oss att spara tid, eller göra mer på samma tid. Kan det vara med svenska produkter? Eller är svensk industri redan sent ute när grafenflaggskeppet har påbörjat sin seglats? Den svenska representationen kunde varit större i grafenflaggskeppets första utlysning om nya projekt. Kanske saknar företag egna resurser.

Men nu finns det möjlighet att få hjälp. Företag kan vända sig till Graphene Innovation Lab vid Chalmers för att få hjälp med material eller processning. Förhoppningsvis kan det leda till svenska produkter baserade på grafen som gör vår vardag snabbare. Men utan att vi förlorar tid för att vi gör mer. Redan idag finns oroväckande tendenser när vi ser människor som rusar fram i livet samtidigt som de tittar ner på sin smarta telefon. Grafenskeppet kommer att segla även om vi själva stannar upp och tar pauser. Med våren nyvaken så finns en mängd upplevelser att fröjdas av från växande gräs och knoppande blomster. Att klippa gräsmattan ger en motion och upplevelse som grafenmotionärer aldrig får ta del av.

_J0A6252_14_web _J0A6291_14_web

About mikaelsyvajarvi

Att stanna upp, betrakta och uppleva | www.bildsinne.se
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s