Grafen ett busfrö

Många innovationer har uppkommit genom att någon har lekt eller vågat testa. Grafen är ett ypperligt exempel för detta. Det är svårt att tro att ett nobelpris i fysik gick till två forskare som använde vanlig tejp för att rycka loss en flaga av grafen från en klump av grafit. Som om de skulle fått belöning för sitt bus.

Visionerna om användningen av grafen överstiger alla gränser. I många fall handlar det om att någon har missuppfattat egenskaperna och sätter det i fel sammanhang. Grafen är 200 gånger starkare än stål. Men det betyder inte att det går att bygga hus med grafen. Däremot kan styrkan användas i nanotekniken.

Elektronerna hos grafen är 100 gånger snabbare än elektronerna i kisel som används inom elektronik idag. Hastigheten är bara 300 gånger mindre än ljushastigheten. Samtidigt får elektronerna unika kvantmekaniska egenskaper genom att de har ingen massa. Våra vanliga regler slutar att fungera.

Man kan göra en analogi med att åka bil på motorvägen. Där är hastighetsgränsen 110 kilometer i timmen. Det tar en dag att åka från Göteborg till norra Sverige. Men vi kan använda vår grafenmagi och ge bilarna unika egenskaper som att de kan färdas 100 gånger snabbare och utan att köra i diket. Då skulle göteborgarna kunna åka och köpa tidningen Norrländskan, och hem igen innan kaffet puttrat klart till frukost.

_MG_4116_09

Men våra bilar har inte de egenskaperna och grafen har en lång väg kvar innan materialets unika egenskaper kan komma till användning i praktiken. Grafen är fortfarande ett barn som måste växa. För att ta till vara på möjligheterna hos grafen så att de blir till produkter i vår vardag, så måste forskare och entreprenörer tänka framåt, och utan vanliga gränser. Och gärna se till att busa och ha roligt på vägen för då blir möjligheterna bara fler.

_MG_0594_10_web

About mikaelsyvajarvi

Att stanna upp, betrakta och uppleva | www.bildsinne.se
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s