80 år och en kolatom

Mildred Dresselhaus kallas ibland drottningen av kol. Hon är över 80 år och har fått Lise Meitnerpriset 2013 för banbrytande upptäckter som visar de grundläggande egenskaperna hos kol.

För tio år sedan flyttade jag till ett hus på landet. Det var i mitten av juli, solen strålade och vår enorma lind surrade av alla insekter som passade på när den blommade. Surret och fåglarna var det enda som bröt tystnaden.

En dag på väg hem så var grannen ute, det är en halv kilometer mellan våra hus. Jag stannade och hälsade. Ingvald var då över sjuttio år och arbetade i trädgården. Med tiden blev vi nära vänner och jag fascinerades av att han trots sin ålder fortfarande arbetade med trädgård, kapade ved och fixade med allt som hör hus och tomt på ett föredömligt ordentligt sätt. När min son föddes så var det 80 år mellan dem. Det var en ledsam upplevelse när han några år senare fick flytta till ett äldreboende där han bara kunde betrakta naturen genom sitt fönster, och som övergick till sorg när han senare gick vidare för att betrakta världens skeende från vad vi kallar den andra sidan.

_MG_6230_06_web

Jag hade tillfälle att höra en fascinerande presentation av Mildred Dresselhaus under våren 2012 när hon gjorde en översikt av sin forskning. Hon har studerat kolatomen genom grafit, fullerener, kolnanorör, diamant, och grafen under nästan hela sitt verksamma yrkesliv, och arbetar ännu med sin forskning trots att hon nu är över 80 år. Kolatomen utgör ett av de viktigaste grundämnena, den bygger upp allt liv och har en mängd unika egenskaper. Det är inte konstigt att kolatomen varit inblandad i Nobelpriset i medicin minst fem gånger, och resulterade i Nobelpriset i fysik 2010 genom grafen, som består av ett lager kolatomer. Nu är det en intensiv forskning om grafen, och en enorm tilltro till att materialet ska revolutionera världen. Innan grafen var det både fullerener och kolnanorör som skulle förändra mänsklighetens användning av ny teknik från revolutionerande material. Fullerener kallas ibland kolboll eftersom den byggs upp av kolatomer i en kantig bolliknande struktur liknande fotbollspelarnas välkända bollar med hexagonala mönster. Fullerener upptäcktes 1985 och kolnanorören med dess cylindrar av kolatomer presenterades 1991. Vare sig fullerener eller kolnanorör har än så länge inte revolutionerat världen.

_MG_7427_web

Med huset så följde en katt. Katten heter Sven och ligger i skrivande arla morgonstund under vår lind, höstsolen har nyss lyft sig över morgondimman och Sven värmer sig i solens strålar. Jag märker att han börjar bli gammal. Höstlöven har börjat falla och linden är överblommad. Material kommer inte att revolutionera världen lika mycket som vi människor, genom omtanke och hårt arbete så kommer världen att spinna vidare, och materialen får ta sin tid för att utvecklas och ge oss tekniken när den väl är mogen. Kanske resulterar grafen i nya tillämpningar eller kanske infrias inte våra förhoppningar inom alla områden. Men det kommer att ta tid. Om jag blir lika lyckligt lottad som Mildred och Ingvald så har jag 40 år kvar att fördela mellan familj och forskning. Så för en stund lämnar jag materialforskningen och går ut till katten och höstsolen. Snart vaknar övriga familjen.

_J0A1680_13_web

Advertisements

About mikaelsyvajarvi

Att stanna upp, betrakta och uppleva | www.bildsinne.se
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s