När grafen tar studenten

I början av juni genomfördes en konferens om grafen, Graphene Week 2013, där Europas forskare samlades i Chemnitz i Tyskland för att presentera den senaste utvecklingen. Men även forskare från andra världsdelar fanns på plats, vilket är en naturlig reflektion på att grafen är en högst internationell angelägenhet.

   _J0A6555_13_web

En stor del av presentationerna tog upp material och egenskaper. Förvisso var det en del presentationer på mer tillämpad nivå, men man kan undra när materialet ska bli moget nog att finnas på marknaden. För att verkligen bli närvarande i vår vardag.

 _J0A6443_13_web

_J0A6473_13_web

Veckan efter konferensen samlades familj och släkt för att fira två av mina döttrar när de tog studentexamen. Det var känslor fyllda med vemod och stolthet som blandades den dagen. Min oro för hur de skulle klara vuxenlivet balanserade med deras förväntningar på framtiden. Mina små flickor har blivit stora, fyllt 18 år och passerat gränsen för när man räknas som vuxen, men samtidigt hade jag vetat sedan de var små att det skulle hända.

 _J0A7228_13_web

Nästa år fyller grafen tio år som nobelprismaterial. Eller fyra år. Eller kanske 39 år. Den banbrytande presentationen år 2004 resulterade i nobelpriset 2010 inom fysik. Men det finns även studier som visade upp grafen 1965. Och flera andra årtal kopplas till grafen långt innan det mynnade ut i nobelpriset.

 _J0A6680_13_web

Nästa år kommer Graphene Week att genomföras igen, denna gång i Göteborg. Återigen kommer en familj av forskare samlas för att presentera den senaste utvecklingen. Och då har EUs stora miljardsatsning på forskning kring grafen startat. När den första tillämpningen en dag i framtiden kommer ut i större skala så kommer grafen att firas. Idag finns det ett enkla par tillämpningar på marknaden, men det kanske är mer jämförbart med att fira när man slutar nionde klass. Det stora genombrottet har inte kommit. Men den dag som de stora tillämpningarna kommer så finns det en stor familj som kan fira när grafen tar studentexamen, rusar ut genom portarna till den stora världen för att ta den med storm. Vi väntar med spänning på den dagen, med en känsla av oro och undran om forskningsfynden ska kunna klara steget till en industriell produktion i stora volymer, blandad med förväntan på vilka otroliga spännande användningsområden som finns för grafen.

_J0A6540_13_web

_J0A6724_13_crop2

Advertisements

About mikaelsyvajarvi

Att stanna upp, betrakta och uppleva | www.bildsinne.se
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s